dimarts, 8 d’agost del 2017

Les dades ho confirmen


Les empreses no se'n van (ni se n'aniran)

Fa unes setmanes, Naturhouse va anunciar que abandonava Barcelona i passava a instal·lar la seva seu central a Madrid. La notícia, tanmateix, tenia tres condicionants que molts mitjans van preferir ocultar: el seu propietari, Félix Revuelta, s'ha posicionat clarament en contra del procés d'independència que s'està produint, però no tancarà cap de les botigues que té a Catalunya. El negoci a Espanya de Naturhouse està lluny de de les 1300 botigues del 2008 i actualment en queden unes 600. I, finalment, la crisi del Banco Popular ha fet un bon pessic al seu patrimoni, en què acceptat pèrdues de 45 milions d'euros.

És important dir tot això perquè la informació incompleta és qualsevol cosa menys informació. El mateix passa amb la cantarella, tantes vegades repetida, que les empreses tenen por i se n'estan anant de Catalunya. O no estan venint. O no s'estan creant perquè hi ha por. Fals de tota falsedat. I no perquè ho digui la Generalitat, que és una font ja de per si fiable, sinó perquè qui ho ha certificat és el Directori Central d'Empreses (DIRCE), que elabora l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Allà hi apareix que entre el 2014 i el 2017 el creixement del nombre d'empreses actives amb seu a Catalunya s'ha accelerat un 5,6%, quatre dècimes més que a Espanya. Un total de 608.981 empreses tenen la seva seu a Catalunya, el 18,5%. I 526.156 a la Comunitat de Madrid, el 16%. Aquests són els números de l'INE, organisme adscrit al Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, i una altra cosa seran els discursos i la propaganda que els acompanyin. El dinamisme empresarial de Catalunya és un fet contrastat fins i tot en condicions polítiques gens fàcils i amb molts ministeris més pendents de fer travetes als consellers de la Generalitat que de remar en la mateixa direcció. I tot i així els resultats són aquests.

José Antich
 Font: El Nacional.cat