dimecres, 4 de gener del 2017

Hi hem de ser tots i molts més....

Aquest país se la juga el 6 de febrer

Asseure un president de Catalunya a la banc dels acusats és la primera mesura veritablement excepcional que pren l'estat espanyol. Dic excepcional, no pas estrany ni inhabitual perquè des del restabliment de la Generalitat la meitat dels presidents elegits pels catalans han estat assetjats per la justícia espanyola en algun moment de la seva vida. Macià, Irla i Tarradellas van patir persecució i exili i Lluís Companys va pagar amb la vida. No, acusar un president de Catalunya per prendre les decisions per les quals va ser elegit no és justícia. És arbitrarietat. És abús. És ofensa.

Per això el judici contra Mas, Ortega i Rigau és la primera escena d'un xoc de legitimitats que marcarà el futur d'aquest país. Amb aquella banqueta dels acusats l'Estat posarà a prova la cohesió i resistència de l'independentisme i, en especial, si el Govern i la majoria parlamentària que el va crear tenen capacitat, o no, per liderar una resposta social i institucional realment massiva.

L'ANC fa mesos que va entendre l'envergadura del desafiament que planteja l'Estat, amb una proposta de bloqueig popular contra un judici que no va contra persones, sinó contra idees. Ara s'hi afegeix el propi Partit Demòcrata i és d'esperar que també ho facin, col·lectivament, totes les palanques de mobilització de l'independentisme. No hi ha marge per al partidisme ni l'especulació. La cita és el 6 de febrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Salvador Cot
Font: Elmon.cat