divendres, 23 de desembre del 2016

Cimera Referèndum

La cimera pel referèndum amb Puigdemont, Forcadell i Colau al capdavant.


El president, Carles Puigdemont, acompanyat de la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i la resta de participants han començat la Cimera pel Referèndum a tres quarts de sis de la tarda d'avui al Parlament.




Referèndum pactat

Els presidents de les tres entitats independentistes de Catalunya, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), han expressat el seu convenciment que, malgrat no accepti el referèndum, se celebrarà igualment.

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha advertit que ell no creu "en les casualitats", i que té la sospita que "alguns han volgut tapar la cimera amb la data d'un judici", en al·lusió al previst contra l'expresident Artur Mas.

"No obstant això, -ha afegit- estic convençut que nosaltres estarem a l'altura d'aquest moment, que hi haurà un referèndum i que arribarem fins al final, perquè la gent té dret a votar".

En representació d'Òmnium Cultural, el seu president, Jordi Cuixart, ha indicat que "el dret d'autodeterminació disposa d'un ampli consens, perquè més del 80% dels catalans és favorable al mateix, i això comporta que el sobiranisme sigui transversal, interclassista i intergeneracional".

Neus Lloveras, presidenta de l'AMI, ha recordat que la seva entitat aglutina "a 800 ajuntaments que hem decidit que estem amb el procés", i ha afirmat, a més, que les entitats de la societat civil estan molt compromeses "amb l'objectiu de garantir el referèndum, pel que ens posem a disposició del president per a tirar-lo endavant" ja que "el nostre lema és referèndum o referèndum".



"Primer intentarem un referèndum pactat amb l'Estat, però si no és possible, volem que es faci igualment", ha indicat.
Partits

Des de CSQP, Lluís Rabell, ha dit que “Hem de mostrar una unitat que no s'hauria d'haver trencat mai. La majoria de la societat catalana és partidària del dret a decidir". "Espero que la cimera sigui un èxit i sortim d'aquí amb un pla de treball pel referèndum", ha afegit Joan Josep Nuet.

Des de JxSí, Lluís Llach ha afirmat que es tracta “d’una reunió transcendent pel futur del procés”.

Des de la CUP, Anna Gabrielha celebrat la cimera malgrat que ha advertit que “probablement es ratificarà la via pactada del referèndum amb l'Estat” i ha remarcat que la CUP, malgrat no creure-hi, fan costat: “El que demanem quan aquesta via fracassi és que els altres també ens facin costat a nosaltres", ha conclòs.

Adaptació text d' Anhoa Sorrosales
Fotos: Sergi Alcázar