dissabte, 10 de desembre del 2016

Dia Internacional dels Drets Humans


10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans


La Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada per l’ONU el 10 de desembre de 1948, és vigent i cal recordar-la, més especialment aquests dies, en què sembla que se n’hagi perdut el sentit.
Els drets humans es defineixen generalment com aquelles llibertats, facultats, institucions o reivindicacions bàsiques que corresponen a tota persona pel simple fet de la seva condició humana, per tal de garantir-li una vida digna. Aquests drets es posseeixen independentment de quina sigui la situació legal o jurídica del país o regió en què habita i de factors com l’estatus, l’ètnia, la nacionalitat o qualsevol altra circumstància de l’individu en qüestió (1).
La Declaració consta d’un preàmbul i de 30 articles que reconeixen el dret a la vida, a la llibertat, a la seguretat, a la lliure associació i a la resistència contra l’opressió, entre d’altres, com a drets fonamentals i irrenunciables de tota persona humana i que havien de servir com a garantia  de la persona davant dels poders públics.
Però sovint la realitat no té res a veure amb aquests desitjos, ja que sols cal fer una ullada a qualsevol dels mitjans del nostre entorn per veure que som molt lluny, però molt, de ser coherents amb uns principis a què ningú de nosaltres renunciaria. En canvi, al voltant nostre trobem discriminacions, violència, pobresa, injustícies, refugiats, tortures…
Treballant per contrarestar unes decisions inhumanes trobem col·lectius de persones que, organitzades en plataformes o ONG, treballen per ajudar les víctimes. Aquests col·lectius fan campanyes per sensibilitzar la societat en general i recaptar fons per poder funcionar, però amb les seves accions sobretot intenten tenir una repercussió a nivell polític.
El proper 10 de desembre hi haurà actes per recordar-nos la manca de sensibilitat d’amplis sectors de la nostra classe política. Aquests actes pretendran forçar els governants a prendre decisions relacionades amb els principis ètics i morals de la condició humana; és a dir, decisions que siguin coherents amb la Declaració Universal dels Drets Humans.
CNCVCasa Nostra, Casa Vostra és una plataforma que té el compromís d’ajudar els refugiats tenint en compte que, com citen ells mateixos en el seu manifest, “Catalunya té competències en polítiques d’acollida i podria aplicar mesures per millorar-les i enfortir-les des d’ara mateix”.
En el seu dossier de campanya detallen les principals accions previstes:
- 10 de desembre: Carpa d’entitats a partir de les 11 h del matí
- 10 de desembre: Encesa de 10.000 espelmes solidàries a la plaça de Catalunya (18 h)
- del 10 al 17 de desembre: Setmana de mobilitzacions
- 30 de gener: Emissió en primetime la docusèrie “Vides aturades” per TV3
- 11 de febrer: Acte central al Palau Sant Jordi amb concert
- 18 de febrer: Gran mobilització popular
#volemacollir
D’altra banda, i relacionat amb el tema dels Drets Humans, us avancem que, des de Sants-Montjuïc per la Independència i juntament amb Stop Mare Mortum, estem organitzant un acte de gran format que se celebrarà a les Cotxeres el dissabte 28 de gener al matí. El lema de l’acte és PERSONES REFUGIADES. ORIGEN-VIATGE-ARRIBADA, i hi haurà una taula rodona, vídeos i, sobretot, debat.
Sempre que ha calgut, els ciutadans de Catalunya hem demostrat la nostra solidaritat vers les víctimes i les persones més necessitades. Cal seguir treballant en aquest sentit perquè la República Catalana esdevingui un referent mundial d’aquesta dedicació solidària.
- – - – - – - 
Per saber-ne més:
______________
(1) Viquipèdia
Font: Sants Monyjuïc per la independència