dimecres, 30 de novembre del 2016

Però no saben amb qui se la juguen...


Diners contra sobirania

La nova estratègia del PP sobre el dossier català és la mateixa que la vella, però amb una mica més de diners al damunt de la taula. Soraya Sáenz de Santamaría intenta atraure el govern català a totes les instàncies col·lectives, les que caracteritzen el café para todos des de principis dels anys vuitanta. Per aconseguir-ho, la vicepresidenta ofereix un model de finançament més beneficiós per a Catalunya i un sostre de despesa més alt per a la totalitat de les administracions autonòmiques. Diners contra sobirania.

Dit d'una altra manera, el govern de Madrid ha decidit que una part del superàvit que aporta la societat catalana a l'estat serveixi, a partir d'ara, per contenir el procés polític d'independència. Per això consideren una gran notícia que el vicepresident Junqueras assisteixi al Consell de Política Fiscal i Financera, la instància autonòmica en què l'estat acaba decidint com reparteix una part dels recursos que administra entre la totalitat de les comunitats autònomes, Ceuta i Melilla incloses.

De fet, la interpretació que circula últimament pel Madrid polític i financer és que Oriol Junqueras és el personatge dialogant del govern català, en contraposició a Carles Puigdemont, percebut com un independentista intransigent. Aquesta és l'esquerda que intentaran explotar, concedint un cert marge financer al vicepresident, en detriment del perfil polític del president. Una maniobra òbvia, però prou temptadora com per posar a prova la cohesió del govern que haurà de convocar ni més ni menys que un referèndum sobre la independència en no gaires mesos.

Font: El Món.cat