diumenge, 13 de novembre del 2016

A fora amb els ulls posats a Catalunya

La premsa internacional 
es fa ressò de l'acte per la democràcia

Els grans mèdia internacionals han recollit la informació sobre la manifestació d'aquest diumenge a Barcelona, convocada per les entitats sobiranistes en defensa dels càrrecs públics investigats per la seva participació en el procés independentista. Totes les agències internacionals s'han fet ressò de l'esdeveniment, tant en text com en fotografies.

L'agència nord-americana Associated Press (AP) en fa una crònica a la seva secció The Big Story, titulat "Els catalans protesten contra els obstacles legals espanyols a la secessió" que ha estat reproduïda per The New York Times, The Guardian, el Daily Mail, Washington Top News, entre d'altres.

AP recorda que "molts legisladors de Catalunya fan front a judicis iniciats pel govern espanyol per haver escenificat un referèndum de secessió el [9 de novembre] del 2014, desobeint les ordres dels tribunals espanyols i per haver promogut lleis regionals dissenyades per preparar el camí cap a la secessió". També recull les declaracions del president Carles Puigdemonta Amer: "aquest conflicte només es pot resoldre políticament".

L'agència France-Presse (AFP) titula "Manifestació d'independentistes catalans en contra de la justícia espanyola". Destaca que entre els càrrecs investigats "figuren l'expresident català, Artur Mas, que serà jutjat per organitzar en 2014 una consulta sobre la secessió suspesa per la justícia, o la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va permetre l'aprovació del full de ruta cap a la independència".

Afegeix també el testimoni de Josep Bosch, un jubilat de 67 anys arribat d'alguna localitat "del centre de Catalunya, a més de 100 quilòmetres de Barcelona". "En una democràcia de debò, se'ns escoltaria i es negociaria amb nosaltres, però aquí se'ns persegueix i se'ns porta als tribunals", diu Bosch. "Hem d'estar aquí recolzant-los. Estan donant la cara per nosaltres, estan obeint el que nosaltres votem", afegeix.

Recullen l'informació d'AFP The Peninsula, el diari de Qatar; Ràdio Canadà,els australians de 7News via el portal Yahoo News; el canal de notícies 24 hores France24, el diari de Perpinyà, L'Indépendant o el del Québec, La Presse. A la versió de la ràdiotelevisió francòfona pública belga RTBF destaca que els concentrats "sobre la plaça d'Espanya, a Barcelona, coberta de centenars de banderes independentistes, han cridat "¡No esteu sols!" a les personalitats encausades".

Els italians d'Agenzia ANSA, la més important del país, han servit notícies de l'esdeveniment. Entre d'altres, les ha publicat Gazzetta di Parma. El diari suec Folkbladet també n'informa a la seva web.

La brasilera Agência Estado també ha cobert la informació, que recullen nombrosos diaris brasilers, com O Povo, de Fortaleza, entre d'altres. La web portuguesa Esquerda.Net també n'ha fet la seva versió.

L'agència alemanya DPA ha distribuit la seva informació sobre l'acte, que recull el diari popular Bild a la seva web amb el títol "Milers de manifestants catalans pels seus polítics separatistes". El diari recorda que la manifestació s'havia convocat amb el lema "per la democràcia". 

El canal de televisió Russia Today (una eina de propaganda del president Vladímir Putin) també ha editat un vídeo on recull l'esdeveniment. L'altra agència del govern rus, Sputnik, també en parla. La web de la televisió chavista TeleSur en fa una galeria de fotografies que mostra imatges de diversos esdeveniments promoguts pel sobiranisme els últims anys i acaba amb la manifestació d'aquest diumenge.



Font: El Nacional.cat