dissabte, 23 de juliol del 2016

Ull viu! Enquestes favorables?

El 47,7% dels catalans vol la independència
 i el 42,4% la rebutja




L'opció independentista s'imposa per primer cop en els darrers anys en el CEO, després que fa un any els favorables a seguir a l'estat espanyol s'imposessin per set punts de marge

Els favorables a la independència s'imposen amb claredat als contraris, segons el segon baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) del 2016, fet públic aquest divendres. Així, un 47,7% dels catalans afirmen que sí que volen la independència, mentre que un 42,4% responen que 'no'. És el primer cop que l'independentisme s'imposa des que es fa aquesta pregunta -que no fa referència a un hipotètic referèndum-, després que el baròmetre del març dibuixés un empat tècnic.

El primer cop que es va preguntar sobre la independència en relació a si es vol aquesta o no, en lloc de referir-se a un hipotètic referèndum o al 9-N, va ser el febrer del 2015. Llavors, un 48% va rebutjar-la i un 44,1% li va donar suport. Fa un any, el baròmetre dibuixava una victòria encara més clara del no, amb el 50% dels suports, i un 42,9% a favor del sí. Des de llavors, el resultat s'ha anat ajustant més fins que aquesta vegada, per primer cop, s'han imposat els favorables a la independència.

Per partits, un 90,4% dels votants de Junts pel Sí afirma que vol la independència, així com el 89,3% dels de la CUP. Pel que fa a Catalunya Sí que es Pot, un 30,5% donaria suporta la independència i un 55% la rebutjaria. De fet, el director del CEO, Jordi Argelaguet, destaca que el percentatge de 'comuns' favorables a la independència ha crescut quasi 10 punts respecte l'anterior baròmetre, cosa que atribueix als resultats del 26-J i a la inexistència d'una majoria per canviar l'Estat des del Congrés. La resta de partits, de fet, responen que 'no' per una àmplia majoria.

A l'hora de preguntar sobre diverses opcions, un 41,6% dels catalans creu que caldria un estat independent, un 20,9% reclama un estat dins una Espanya federal, un 26,5% vol que Catalunya segueixi sent una comunitat autònoma i un 4% voldria que fos una simple regió. Els votants de Catalunya Sí que es Pot es decanten prioritàriament pel federalisme (42,6%), a diferència dels del PSC, que en major mesura defensen la fórmula de la comunitat autònoma (44,4%) que la de l'estat federal (40,5%).


Font: Ara.cat