dimarts, 3 de maig del 2016

Resposta al TC


La resposta al TC serà una nova llei urgent contra la pobresa energètica

'No es tracta d'un conflicte entre institucions sinó que afecta gent vulnerable'






Puigdemont ha dit després de la reunió sobre la defensa de la pobresa energètica que el parlament aprovarà una nova llei ‘que reguli els drets que el govern espanyol ha volgut limitar presentant un recurs al TC‘. També ha dit que no es tracta d’un conflicte entre dues administracions, si no d’un conflicte que deixa afectada molta gent en situació vulnerable. A partir de demà, el departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, el grup que va promoure la ILP prèvia a la llei i el Consell de l’Advocacia Catalana començaran a treballar per elaborar la llei que es tramitarà per lectura única, la manera més ràpida d’aprovar una llei a través del parlament.

Puigdemont ha comparegut breument després d’una reunió que ha durat unes dues hores. Una reunió que ha qualificat de ‘llarga, intensa, molt enriquidora i molt útil’. Ha anunciat dos acords. En primer lloc, es produirà una primera reunió de govern, entitats socials i assessorament legal per començar a treballar en una llei que ràpidament pugui ser aprovada pel parlament que esquivi el recurs del govern espanyol, però també que ‘fusioni’ en una sola normativa tots els instruments relatius a l’habitatge i la pobresa energètica que estan recorreguts o que no ho estan. L’objectiu és ‘posar-ho tot plegat per dotar la gent que ho ha d’aplicar de les eines que ens permetin continuar donant una resposta de país amb arguments jurídicament sòlids’, ha explicat el president, que ha remarcat que això es farà ‘de manera molt ràpida’.

I és que ha constatat que en la reunió s’ha expressat el temor que tenen batlles i entitats d’una ‘onada de desnonaments’ arran del recurs del govern espanyol, un fenomen que s’havia aconseguit ‘contenir’ en els últims temps. ‘Hem d’actuar molt ràpidament’, ha insistit.

En paral·lel, aquest dimecres es fusionaran en un sol òrgan la taula de desnonaments i la taula de pobresa energètica sorgides del ple de la pobresa.

Després de donar les gràcies a tots els participants, especialment als que ‘ho tenien més difícil’, ha celebrat que tothom hagi entès ‘que malgrat les discrepàncies polítiques, aquest era un dia important per enviar un missatge que aquest és un assumpte que ens preocupa a tots, que no és un conflicte estrictament entre dues administracions, de naturalesa jurídica, entre dos ideologies o partits, sinó que és un conflicte que deixa entremig moltíssima gent vulnerable’.

També ha valorat especialment l’aportació que han fet els batlles, que han fet un ‘retrat molt més enfocat de la realitat’, ja que són els que estan ‘donant la cara cada dia i aguantant els efectes devastadors de la crisi’. Puigdemont ha remarcat, a més, la ‘diversitat ideològica i territorial’ present a la cimera.

La batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat que la taula de coordinació que fusiona la de pobresa energètica i la de desnonaments, fixi una data properament per concretar un conveni i convocar les entitats subministradors per garantir que no es produeixin talls de subministrament als col·lectius més vulnerables. ‘No hi ha motiu per no fer-ho, hi ha urgència per fer-ho’, ha advertit. Per això creu que la taula d’aquest dimecres ha de traslladar com a missatge tant que pel món local no ha canviat res, malgrat el recurs al TC contra la llei d’emergència social, com que desplegaran els instruments que tinguin a l’abast. ‘Per nosaltres aquesta llei [24/2015] és com si seguís plenament vigent perquè la necessitat és plenament vigent i perquè esperem que la legalitat es restauri amb normalitat aviat’, ha conclòs.

Vilaweb