dimarts, 19 d’abril del 2016

Acord de Govern. Consell Executiu




President Puigdemont: 
"El compromís del Govern aquesta legislatura és revertir les retallades i situar Catalunya 
a les portes de l'estat propi"
  • El president ha presentat en roda de premsa el Pla de Govern per a l’XI legislatura, aprovat avui pel Consell Executiu, que contempla 20 àmbits d’actuació i 750 mesures executives, legislatives i normatives 
  • Puigdemont ha remarcat que la lluita contra la pobresa “serà un dels pilars” del pla i que “ningú es quedarà sense llum, aigua, gas ni casa per culpa del TC” 
  • El president ha explicat que demà plantejarà a Mariano Rajoy les relacions Catalunya-Espanya, la garantia dels drets bàsics, els incompliments de l’Estat i “l’error” de judicialitzar la política 
  • El cap de l’Executiu ha refermat el “compromís” de Catalunya amb la crisi dels refugiats: “volem participar en la solució, i no ens aturarà ningú”
Roda de premsa


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presentat aquest migdia en roda de premsa el Pla de Govern de l’XI legislatura que ha aprovat avui el Consell Executiu. Un document “ambiciós”, amb 750 mesures concretes, 288 indicadors de seguiment, 79 objectius, 20 àmbits d’actuació i 45 lleis, que el president ha assegurat que ha de servir per fer realitat el “compromís que té el Govern aquesta legislatura: revertir les retallades, revertir els seus efectes i situar Catalunya a les portes de l’estat propi”.


El cap de l’Executiu ha destacat que el pla neix en un “període excepcional”, on “la garantia de l’estat del benestar ha de ser un dels eixos i s’ha de trobar en la traçabilitat de totes les accions que prengui el Govern”. Per aquest motiu, ha remarcat, el document presentat avui “prioritza les polítiques socials, malgrat l’ofec econòmic i financer i les amenaces de noves retallades del govern espanyol”, però, alhora, “fa compatible l’atenció a les persones amb la creació d’estructures d’estat”.


Per dur a terme les línies d’actuació marcades, el president Puigdemont ha subratllat que calen “uns pressupostos que permetin implementar-lo en la seva totalitat i dir als ciutadans de Catalunya que, no només hi haurà una garantia de l’estat del benestar, sinó que el millorarem substancialment”.


En aquest sentit, ha remarcat que el pla de Govern “va clarament a atacar d’arrel les conseqüències devastadores de la crisi en les famílies més vulnerables”. I ha afegit que “això no només és compatible amb les estructures d’estat, sinó que és la forma que tenim de construir-les”.






Un país més just

Al llarg de la compareixença, el cap de l’Executiu ha anat desgranant els detalls del pla, que es basa en tres grans eixos: un país mes just, fonamentat en un nou estat del benestar; un país amb més i millor feina, amb una economia al servei de les persones, i un país amb bones pràctiques, que garanteixin la regeneració democràtica.



En el primer bloc el president ha volgut subratllar que “la lluita contra la pobresa serà un dels pilars” i que el pla de xoc social es veurà traduït en unes setmanes en el projecte de pressupostos. De totes les mesures que el Govern vol dur a terme, el president ha posat especial èmfasi en les relatives a la pobresa energètica i la garantia de l’habitatge perquè, ha dit, són mesures que “el Govern se sent moralment i políticament obligat”a impulsar.





En aquest àmbit, ha lamentat la “tendència obsessiva del govern espanyol a recórrer al Tribunal Constitucional moltes de les iniciatives”, però ha estat molt taxatiu a l’afirmar que “ningú no es quedarà sense llum, aigua, gas ni casa, que hi tingui dret, per culpa del TC”. “Si, a partir de lleis que garanteixen i blinden drets socials, algú pretén enviar un missatge de càstig per qüestions ideològiques, s’equivoca, i a més genera un perjudici a moltes famílies vulnerables d’aquest país”, ha declarat.




També en el marc d’ajudar els més desafavorits, el president ha reiterat el “compromís”de Catalunya amb el servei de primera acollida dels refugiats i la voluntat de ser un“actor internacional especialment actiu” per eradicar un dels grans problemes actuals d’Europa. “Com que ens sentim Europa, perquè som Europa i volem ser Europa, ens sentim solidaris amb aquells països que estan aguantant més l’impacte d’aquesta situació i volem participar en la solució, i no ens aturarà ningú”, ha defensat Puigdemont.



Un país amb més i millor feina

Dins les mesures impulsades per dotar Catalunya d’una economia al servei de les persones, el president ha destacat la importància del corredor ferroviari mediterrani,“una assignatura inexcusable de qualsevol govern que estimi el país”. “Veiem que, tristament, no és així pel govern espanyol, però sí que ho és pel Govern català i el valencià”, ha dit el president, que ha explicat que ahir es va produir una reunió entre els dos executius per “reimpulsar el front polític d’exigència al govern espanyol de l’enorme transcendència que té per a la nostra economia, els llocs de treball i per al futur de les generacions”.



En paral·lel també ha defensat la reclamació del traspàs de la gestió integral de Rodalies. “No volem queixar-nos més a Madrid que funciona malament, perquè funciona malament, el que volem és tenir nosaltres la responsabilitat de la gestió i ens deixarem de queixar”, ha declarat. I ha defensat que si el traspàs es fa efectiu “els bons resultats objectius” que s’estan donant als Ferrocarrils de la Generalitat “els podem transferir a la gestió de Rodalies”. “Posar traves a això no és posar traves al procés, sinó als ciutadans, que reclamen urgentment un canvi en el servei”, ha reblat.



Un país amb bones pràctiques

En el bloc de la regeneració democràtica, l’establiment de bones pràctiques en l’àmbit de l’Administració i la transparència, el president ha subratllat la importància de la seguretat i ha insistit en la necessitat de convocar la Junta de seguretat de Catalunya.



El president ha assegurat que “la seguretat és un dels drets bàsics” i que, en un context on es viuen moments angoixants per temes com l’amenaça gihadista o la xarxa de tràfic de persones, “un Govern que té policia integral al seu càrrec, que té competències i les vol exercir” ha de poder-ho fer i per això cal que es convoqui la Junta. “Necessitem urgentment la convocatòria i la incorporació dels Mossos de manera permanent a l’espai d’avaluació del risc de l’amenaça terrorista que té fixat el govern espanyol i que estiguem presents en aquelles decisions que es prenguin a nivell de policies europees”, ha demanat.



També ha posat sobre la taula el deute endarrerit d’uns 270 milions d’euros del govern espanyol pel que fa a la desplegament dels mossos i ha dit que la junta “ha de servir per poder posar un calendari al pagament d’aquests diners”.




Reunió amb el president espanyol


A preguntes dels periodistes sobre la reunió que el president mantindrà demà amb el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, el cap de l’Executiu ha desgranat que hi anirà amb quatre grans temes com a ordre del dia: les relacions Catalunya-Espanya; la situació dels drets socials, des del tema dels refugiats fins a la pobresa energètica, passant pel sostre de dèficit; els incompliments de l’Estat que se sumen als 23 punts del president Mas i la judicialització de la política.



“Tinc naturalesa optimista i vull pensar que les demandes catalanes no sortiran de buit”, ha assegurat el president sobre com espera que transcorri la trobada. “Aquest és un Govern de diàleg institucional permanent, que no està en funcions, que no caduca i que no té límits en la seva ambició de diàleg”, ha afegit Puigdemont.


En relació amb l’aprovació dels pressupostos, el cap de l’Executiu ha dit ser “dels optimistes” i ha defensat les bondats de l’acord d’estabilitat parlamentària signat per la CUP. “Crec que nosaltres també hem de fer esforços, perquè no li demanem ni li demanàvem cap xec en blanc a ningú. Per tant, hi ha d’haver diàleg intens i proper per aconseguir un objectiu que és també del país, que té grans expectatives i no les podem decebre”, ha reblat.


En un altre moment de les preguntes, Puigdemont també s’ha referit a l’escenari polític espanyol, assegurant que “el nostre pla de Govern, pel que fa a la creació d’estructures d’estat i el procés cap a la preparació d’un estat independent, no depèn que hi hagi govern a Madrid”. Però ha alertat que si “la incapacitat de gestió de la complexitat de la política espanyola es trasllada als ciutadans, serà fatal i injust”.

Font: Govern.cat