dissabte, 19 de març del 2016

Comunicat de l'ANC en defensa dels refugiats

Trenquem la reixa: 
Catalunya amb els refugiats



En molts punts del planeta s'estan vivint situacions de veritable emergència humanitària i a les mateixes portes de la Unió Europea estem presenciant i cometent una autèntica barbàrie: tancar les portes al clam de solidaritat de centenars de milers de persones que fugen de la guerra de Síria i d'altres conflictes bèl·lics, a la recerca de refugi i d'una vida digna és una vergonya per Europa.

La Unió Europea pretén aprovar un pla que mostra la cara fosca d'un projecte europeu del qual no volem ser-ne còmplices. S’ha posat damunt de la taula una proposta inhumanitària que pretén expulsar refugiats a canvi de pagar i premiar l'Estat que els expulsaria, Turquia, recompensant-lo en la seva aspiració d'entrar a la Unió Europea, mentre que dins de les seves fronteres massacra el poble kurd.

Aquestes agressions d’Estat són del tot contràries als Drets Humans i al Dret internacional. Milers de persones han perdut la vida intentant travessar el mar Mediterrani. Famílies amb infants, gent gran, persones vulnerables de tota condició són enganyades diàriament per les màfies que ningú combat.

Catalunya, que encara guarda la memòria del tracte rebut, a Europa, en l’èxode republicà, no pot ignorar aquests conflictes. Sabem que "la solidaritat és la tendresa dels pobles" i en el nostre projecte de construir un nou estat no hi caben aquestes injustícies.

Cal afrontar la realitat i preparar-nos per acollir les persones que, fugint de la guerra, busquen refugi al nostre continent. No es pot impedir la seva fugida desesperada cap a la llibertat, sinó que cal aconseguir que puguin trobar acolliment i solidaritat a Europa, i refer el seu projecte de vida.

Les Nacions Unides i les principals ONG's internacionals han alertat que l'acord entre la UE i Turquia per frenar l'arribada dels refugiats vulnera flagrantment nombroses lleis i tractats internacionals com ara la Convenció de Ginebra. L'ONU ha recordat que cap col·lectiu humà no pot ser castigat pel sol fet d'aspirar a una vida millor i que cal que tota Europa es posi a treballar per acollir les persones que busquen refugi.

És per tot això que l'Assemblea Nacional Catalana:

- Manifesta la solidaritat amb les persones que arriben a Europa amb l'esperança de construir la seva vida fugint de la guerra que els ha foragitat de casa seva.

- Se suma a les denúncies d'organitzacions humanitàries que rebutgen el pre-acord UE-Turquia i que reclamen a la UE una actuació directa i d’emergència humanitària en favor de les persones refugiades.

- Insta els governs dels Estats membres de la UE a rectificar aquest acord inadmissible i que permetin la circulació de les persones refugiades i en preparin l'acollida.

- Reclama que es facin tots els esforços polítics i diplomàtics necessaris per resoldre els conflictes en origen, causa de l'èxode de tants centenars de milers de persones.

- Exigeix que s’estableixi una acollida immediata, ordenada i segura, amb la protecció necessària a les persones que arriben pels diversos punts d'entrada a Europa.

I fa una CRIDA a la societat catalana a mobilitzar-se contra aquesta barbàrie implicant-se a fons per tal que les institucions, entitats i ajuntaments catalans desenvolupin i duguin a terme accions que facin possible l'acollida al nostre país.

Barcelona, 18 de març de 2016