diumenge, 10 de gener del 2016

Acte d'investidura 10 Gener de 2015


CARLES PUIGDEMONT
 INVESTIT EL 130è
 PRESIDENT DE LA GENERALITAT




Quan quedaven menys de dues hores i mitja perquè acabés el termini fixat per la llei de la Presidència de la Generalitat i del Govern per finalitzar amb èxit la investidura, Carles Puigdemont ha estat escollit com a 130è president de la Generalitat amb el suport de 70 dels 135 diputats -dos per sobre la majoria absoluta-, 63 vots en contra i 2 abstencions. Així, els 62 diputats de Junts pel Sí i 8 de la CUP han respost 'sí' a la candidatura del fins ara alcalde de Girona i fill de pastissers, mentre que dos diputats de l'esquerra anticapitalista s'han abstingut - Gabriela Serra i Josep Manel Busqueta-, reflectint d'aquesta manera que no tota l'organització és favorable a l'acord, però garantint la majoria absoluta i, amb ella, la investidura en la primera votació. Per contra, l'oposició en bloc s'ha oposat la candidatura, com ja van fer la setmana del 9 de novembre en dues ocasions.






Un cop confirmada l'elecció, Puigdemont ha volgut fer un agraïment als diputats, als portaveus i grups, a Artur Mas, a la seva família, a la seva dona i als companys, a l'AMI, i ha conclòs: "Intentaré ser digne de les vostres expectatives i esperances, visca Catalunya lliure!". 
Just després, l'hemicicle ha cantat Els Segadors, himne nacional de Catalunya, tot i que alguns diputats, com els de C's, no ho han fet.

Amb aquesta votació, Artur Mas cedeix el testimoni del lideratge del procés a Puigdemont, confirmant la passa al costat anunciada dissabte, per tal que culmini els 18 mesos decisius que, segons el full de ruta compartit per Junts pel Sí i la CUP, han de servir per finalitzar l'etapa ciutadana del procés constituent, enllestir les estructures d'estat, internacionalitzar els passos cap a la República catalana i fent efectiva la desconnexió amb l'estat espanyol, just abans de celebrar unes eleccions constituents. Per evitar la inestabilitat pròpia d'un moment convuls i un repte majúscul com aquest, l'esquerra anticapitalista s'ha compromès a facilitar el suport parlamentari, però sempre i quan el Govern es mantingui en el carril del procés cap a la independència i s'allunyi de les retallades i la corrupció.

De fet, en la seva intervenció inicial, Puigdemont s'ha compromès a "deixar-hi la pell" per fer realitat aquests reptes i tenyint d' un fort accent social aquesta etapa de "la postautonomia i la preindependència". Ho farà després d'agrair el gest "excepcional i exemplar" de Mas de cedir-li el lloc per sorpresa en un últim gir dels esdeveniments per evitar noves eleccions, inesperat per la decisió 'in extremis' que va suposar i perquè el seu nom no havia sonat entre les possibles alternatives al líder de CDC -la CUP havia plantejat els noms de Raül Romeva, Neus Munté, Muriel Casals o, més recentment, Oriol Junqueras-. Al seu torn, la cupaire Anna Gabriel, tot i que havia estat identificada com una de les més reticents a l'acord, ha segellat l'aliança amb una intervenció molt favorable a l'entesa assolida, qui ha destacat que no investeixen "un president autonòmic, sinó el president de la transició cap a la República", ha reivindicat la seva formació com a "independentistes, anticapitalistes i feministes" i ha demanat al nou president que treballi per eixamplar la majoria social per la independència.


Font i Imatges: Diari ARA